Velg språk
Bodil Bødtker-Næss
Farge

Bodil Bødtker-Næss

Bodil Bødtker-Næss (1942-1988) kom etter avsluttet skolegang i Tårbæk inn på Kunsthåndværkerskolen, og deretter Skolen for Brugskunst.  Blant skolens lærere var det spesielt John Becker og Franka Rasmussen som hadde stor betydning for Bodil Bødtker-Næss. Hos Becker lærte hun teknisk perfeksjonisme, og gjennom Franka Rasmussen ble hun kjent med kunstnerisk eksperimentering. Veveren Vibeke Klint, som var sensor ved hennes avgang, opplevde henne som en overbevisende og talentfull ung kunstner, av et enestående format.

Bodil Bødtker-Næss står som et markant navn innen dansk tekstilkunst. Det skyldes hennes enorme flid, hennes undervisningsvirksomhet på Skolen for Brugskunst 1971-88, hennes deltakelse i Stoftrykker- og Væverlauget, samt løsningene på mange store dekorasjons- og designoppgaver. Hun hadde også et sterkt engasjement for de personene hun møtte. Umiddelbart etter sin avgangseksamen etablerte hun eget verksted i hjemmet sitt. De første årene hadde hun både trykk- og veveverksted. Her fikk mange unge vevere lære å arbeide med tekstilkunst, noe som senere fortsatte ved Skolen for Brugskunst. Som lærer og mester fikk hun sterk innflytelse på nesten en hel generasjon med unge vevere. Med sin sterke personlighet, store krav til håndverket og det faglige eksperimentet, ble hun til en eksponent for en hel linje innen dansk tekstilkunst.

Bodil Bødtker-Næss var frem til sin død i 1988 en flittig utstiller både i Danmark og utlandet. Hun løste mange dekorasjonsoppgaver, og hennes sterke og særpregede sans for fiber og grove garn ble gjort om til naturinspirerte mønstre og ornamenter. Disse egnet seg godt til dekorasjon og utsmykking av store rom, samt av moderne betongbygninger.

Bodil Bødtker-Næss arbeidet ofte i store formater, med grove garn og komposisjoner som ofte ble bygget opp rundt enkle bladformer – holdt på plass av en nøye utviklet geometrisk mønster. I regi av Georg Jensen Damask førte disse bl.a. til elegante og udødelige klassikere som juleduken og påskeduken.

JULEDUKEN Blue Gold
Mål 140X200140X240140X270140X310165X165165X220165X260165X300165X350
Om Georg Jensen Damask

Gjennom generasjoner har Georg Jensen Damask designet og fremstilt damaskvevde kvalitetstekstiler til hjemmet. Fra den ydmyke starten på 1400-tallet til det Georg Jensen Damask man møter i dag, har håndverk, tradisjoner og design vært de bærende prinsippene i visjonen om å skape fornyelse med respekt for historien.

Tradisjonen med å samarbeide med Danmarks aller fremste arkitekter, designere og kunstnere sikrer en bred kolleksjon av damaskduker, løpere, dekkeservietter, sengetøy, frotté, kjøkkenhåndklær og annet tilbehør til hjemmet – selvsagt med utspring i den enkelte designers individuelle inspirasjon og stil.

I år 2000 ble vi utnevnt til Kongelig Hoffleverandør i Danmark. Utnevnelsen kom etter flere års samarbeid med det danske kongehuset, blant annet om en damaskduk som ble spesialdesignet til sølvbryllupet til Hennes Majestet Dronning Margrethe II av Danmark og Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik i 1992.