_Alt_text

Vask og pleie

Følg alltid vaskeanvisningen på produktet – det er det beste rådet vi kan gi. Alle produktene har en påsydd etikett med anvisninger om hvordan du vasker det, og vaskeanvisningen finner du også på nettsiden vår under hvert produkt. 
Her får du noen generelle råd om hvordan du best vasker og tar vare på tekstilene dine:
  • Før du bruker et oppvaskhåndkle første gang, anbefaler vi at du legger det i bløt i kaldt vann i ca. 24 timer. Det får fibrene til å rette seg ut og sikrer høy tørkeevne fra begynnelsen av.
  • Frotté legges i kaldt vann i 1 time. Deretter vasker du den på 60 grader. Det vil få løkkene til å låse seg, noe som reduserer risikoen for at trådene trekkes ut. 
  • Vask hvite/lyse produkter separat.
  • Vask fargede tekstiler separat. Vi anbefaler vaskemiddel for fargede tekstiler uten blekemiddel for å bevare produktets farge best mulig.
  • Unngå å overfylle maskinen. Det kan oppstå permanente folder, som kan være vanskelige å stryke ut, og produktet kan derfor få et slitt uttrykk.
  • Frottéhåndklær og lignende bør ikke vaskes sammen med duker og sengetøy.
  • Du bevarer den absorberende egenskapen til frottéhåndklær, oppvaskhåndklær og kjøkkenhåndklær ved å vaske uten tøymykner. Tøymykner kan også skade de klare fargene på produktene.
  • Duker og sengetøy bør sentrifugeres ved maks 600–800 omdreininger, da dette sliter vesentlig mindre på produktene og gir et glattere resultat.
  • Bruk av tørketrommel sliter unødvendig hardt på duker og sengetøy. Ull skal aldri tørkes i tørketrommel.
  • Har du et lin- eller bomullsprodukt som med tiden har mistet glansen, kan Damavask til en viss grad gjenopprette den opprinnelige fargen ved gjentatt bruk. Damavask er spesialutviklet produkt av Georg Jensen Damask som bidrar til å bevare og klare fargene på alt fra duker og oppvaskhåndklær til sengetøy og håndklær i lin eller bomull. 

Gode råd om flekkfjerning

Her finner du en rekke gode råd om hvordan du fjerner typiske flekker uten å ødelegge ditt Georg Jensen Damask-produkt. Best resultat får du hvis du behandler en flekk før du vasker tekstilen, da dette reduserer bindingen av flekkens farge- og fettstoff.
Bruker du flekkfjerner, må du alltid følge bruksanvisningen nøye, da noen produkter kan skade tekstilen. Prøv produktet på et mindre synlig sted først, slik at du er sikker på at verken farge eller fibre påvirkes av produktet.
Vær oppmerksom på at mange kosmetikk- og pleieprodukter inneholder kjemikalier som i direkte kontakt med tekstiler kan bleke og gi flekker.

APPELSINJUICE
Det er størst sjanse for at flekker forsvinner helt hvis du straks skyller ferske flekker under vann. Hjelper ikke det, kan du fukte flekken med fargeløst oppvaskmiddel, la stoffet ligge i 3–4 timer og deretter vaske i henhold til vaskeetiketten.
BLOD
Ferske blodflekker på tekstiler fjernes best ved å gni kaldt vann på flekken og la vannet renne gjennom stoffet – varmt vann gjør at flekken binder seg. Vask deretter i henhold til vaskeetiketten. Mange hvite tekstiler kan typisk vaskes på 95 grader. Hvis blodflekkene er gamle, legges produktet i bløt. Bruk lunkent vann med fargeløst oppvaskmiddel og la stoffet trekke i maks. 30 minutter. Gni deretter forsiktig og la vannet renne gjennom flekken. Vask i henhold til vaskeetiketten. Svært gamle flekker kan være veldig vanskelige å fjerne.
SJOKOLADE
Ha fargeløst oppvaskmiddel på flekken. La stoffet ligge i 3–4 timer, og vask deretter i henhold til vaskeetiketten.
FETT
Fettflekker forsvinner som regel ved vask i henhold til vaskeetiketten. Alternativt kan flekken gnis med fargeløst oppvaskmiddel før vask.
FRUKT / FRUKTSAFT / SYTETØY
Det er størst sjanse for at flekker forsvinner helt hvis du straks skyller ferske flekker under vann. Hjelper ikke det, kan du fukte flekken med fargeløst oppvaskmiddel, la stoffet ligge i 3–4 timer og deretter vaske i henhold til vaskeetiketten.
HÅRFARGE OG SØLVSHAMPOO
Flekken vil som regel være umulig å fjerne.
JORDSLAG / LUKT
Vask produktet i henhold til vaskeetiketten, bruk dessuten en smule husholdningseddik i vasken. Desinfeksjonsmidlet Rodalon til innendørs bruk er spesielt effektivt. Følg bruksanvisningen.
KAFFE / KAKAO
Hvis flekkene er ferske, skylles produktet under rennende vann. Gni forsiktig på flekken og la vannet renne gjennom stoffet. Du kan dyppe flekken først i helmelk og deretter gni med fargeløst oppvaskmiddel. La produktet ligge i 3–4 timer og vask deretter som beskrevet på vaskeetiketten. Alternativt kan du påføre glyserol på flekken før vask.
MELK / MEIERIPRODUKTER
De fleste flekker forsvinner ved vask i henhold til vaskeetiketten. Alternativt kan du gni flekken med fargeløst oppvaskmiddel, la stoffet ligge i 3–4 timer og deretter vaske som beskrevet på vaskeetiketten.
BLOMSTERSTØV
Flekkene er svært vanskelige å fjerne helt. Støvsug flekken, påfør fargeløst oppvaskmiddel og la det ligge i 3–4 timer. Vask som beskrevet på vaskeetiketten.
RØDVIN
En flekk fra rødvin med mye garvesyre kan være umulig å fjerne. Som utgangspunkt er det imidlertid viktig å reagere raskt: Skyll med rennende vann og la vannet renne gjennom flekken mens du gnir lett. Vask etterpå i henhold til vaskeetiketten. Fukt inntørkede rødvinsflekker med fargeløst oppvaskmiddel, la ligge i 3–4 timer og vask deretter i henhold til vaskeetiketten.
BRUS
Fukt flekken med fargeløst oppvaskmiddel. La ligge i 3–4 timer og vask i henhold til vaskeetiketten.
SOYA
De fleste flekker forsvinner ved vask i henhold til vaskeetiketten. Alternativt kan du blande 1 ss husholdningseddik med en kopp vann og skylle flekken med blandingen til flekken er borte. Skyll med rent vann og vask deretter som beskrevet på vaskeetiketten. Til gjenstridige flekker kan du bruke flekkfjerner. Test produktet på et ikke synlig område og følg bruksanvisningen nøye.
STEARIN
Gjør flekken hard ved å legge stoffet i fryseren eller ved å legge en plastpose med is oppå stearinflekken. Knekk og skrap deretter av så mye stearin som mulig. Tekstilen vaskes deretter som angitt på vaskeetiketten. Med farget stearin kan du med fordel fukte flekken med fargeløst oppvaskmiddel, la stoffet ligge i 3–4 timer og deretter vaske i henhold til vaskeetiketten. Fargerester kan alternativt fjernes ved å gni forsiktig med teknisk sprit.
TOMAT / KETCHUP
Tomat- og ketchupflekker kan være svært vanskelige å fjerne. Skyll straks med rennende vann og la vannet renne gjennom flekken mens du gnir lett. Vask deretter som angitt på vaskeetiketten. Fukt inntørkede flekker med fargeløst oppvaskmiddel, la ligge i 3–4 timer og vask deretter i henhold til vaskeetiketten.