_Alt text

As Øland
Humor og særegenhet skaper stemning


Julebordet skal ikke være et «perfekt motebord» når As Øland dekker opp. Hun liker best når ting er personlige og ikke for pene og korrekte, og gjestene hennes må endelig ikke være redde for å søle på duken.
_Alt_text

Arvede ting, vintagefunn, papirkunst og designobjekter blandes sammen når den kreative lederen i Dansk Mode & Textil, As Øland, dekker julebordet sitt med hvit linduk og linservietter fra Georg Jensen Damask. Personlighet er et viktig kodeord for oppdekkingen, som aldri må bli for perfekt, forklarer hun. «Jeg elsker å blande ting med forskjellige uttrykk. Jeg liker ikke når alt er nytt og dyrt og pent», sier hun.
På langbordet i stua hennes er det dekket opp med hvite Royal Copenhagen-tallerkener, som ifølge As Øland «skaper litt høytidelighet». På bordet står det også vintage vinglass i forskjellige farger, Griegst-porselen som er arvet, og snodig julepynt som er samlet i årenes løp.
BORDKORT OG LEVENDE LYS
Noen elementer må på bordet hvert år – ellers blir det ikke ordentlig jul. Dette gjelder blant annet messingstaken som As Ølands bestemor for mange år siden fikk laget hos en smed i tre eksemplarer, og som nå står på bordet hos forskjellige familiemedlemmer. De fine bordkortene laget av kunstneren Sarah Becker er også en del av oppdekkingen år etter år.
_Alt_text

As Øland har en filosofi om at ting skal kunne brukes, og hvis de får patina, er det helt greit.
«Når du er gjest hos meg, må du gjerne søle rødvin eller saus på duken. Jeg vil heller ha flekker på duken enn at folk skal være redde for å søle eller ødelegge noe. Det skal leves i hjemmet mitt, og jeg synes feil er vakre», sier hun.
I et skap har hun en hel samling Georg Jensen Damask-duker, som hun har fått eller kjøpt gjennom tidene. I år dekkes bordet på julaften med linduken og servietter i hvitt.
Vi har en greie med duker i familien min. Vakre duker gjør virkelig noe med et bord. Om sommeren liker jeg å bruke fargede duker, men når det er jul, synes jeg duken skal være hvit, for uttrykket må ikke bli for tungt. Den hvite fargen og de levende lysene blandet med mer julete elementer gir et fint samlet uttrykk. Også synes jeg det er utrolig vakkert med den broderte logoen på linduken», sier hun.
For As Øland betyr et vakkert dekket bord til julemiddagen mye
«Når bordet er dekket og klart, får jeg en sånn litt høytidelig følelse. Da er vi klare til å sette oss til bords og nyte en spesiell middag sammen som vi har gledet oss til. I min familie er det tradisjon å synge første vers av salmen «Det kimer nu til julefest» før man setter seg til bords», forklarer hun.

 

 

 

_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text

JULETRE MED PERSONLIGHET
I stuen ved siden av spisebordet står et lite lubbent tre plassert på det runde juletreteppet PLAIN. As Øland har ikke en fot til juletreet sitt, men har i stedet satt det ned i et fargerikt nett.
«Det gir litt kant og frekkhet til alt det tradisjonelle julen byr på», sier hun. Pynten på treet er fargerik og en god blanding av morsomme julekuler, papirklipp og kreasjoner barna hennes har laget.
«Jeg har ikke hatt juletre i så mange år ennå, så jeg har ikke så mye pynt. Det er viktig for meg at det er plass til barnas julepynt, og jeg liker at det er masse blandede ting på treet. Det aller viktigste er at det skal være levende lys – det hører med», forklarer hun.
As Ølands beste tips for å skape en personlig julestil er å skape kontraster.
«Bland nytt og gammelt. Ikke tenk at ting må passe sammen – tenk heller at ting ikke skal passe sammen. La barna lage fine bordkort, eller lag noen fine papirklipp selv. Ta med litt historie – f.eks. fra barndomshjemmet ditt. Et element av humor er også alltid viktig. Ikke vær redd for det uperfekte og feil. Husk at ting skal brukes», sier hun.
INSPIRATION

Shop the look