Den originale tegningen av Henrik Georg Jensen
I 1925 fikk Henrik Georg Jensen, som stod i spissen for Georg Jensen Damask, lov til å tegne av et spesielt historisk klede med ørnemønster. Det ble til en damaskvevd duk, som ble lansert i 1926. Samme år ble duken Sct. Knuds Ørne tildelt medaljen for kunsthåndverk og kunstindustri.
Sct. Knuds Ørne
1000 års historie
Sct. Knuds Ørne er knyttet til den dramatiske historien om mordet på den danske kongen Knud den hellige, som fant sted i 1086. I år 1100 ble kongen kanonisert som helgen, og levningene hans ble flyttet til krypten i Odense domkirke og svøpt i et fornemt silkeklede med ørnemønster. Det er helt enestående at det nesten 1000 år gamle tekstilet har blitt bevart.
Som noe helt spesielt har Georg Jensen Damask fått mulighet til å fotografere duken Sct. Knuds Ørne i Odense domkirke, der det snart 1000 år gamle tekstilet er utstilt.
Det opprinnelige silkekledet
Som et symbol på kongemakten er kledet, som antas å stamme fra Bysants, dekorert med et motiv av ørnen, som med sin gavmildhet alltid etterlater seg noe når den spiser. Ørnen holder et halvmåneformet smykke i nebbet og har vingene halvveis utspent. Den er omkranset av et ovalt, medaljongformet arabeskmønster.
«Duken Sct. Knuds Ørne rommer både stor danmarkshistorie og nære, familiære fortellinger, noe som gir den en særstilling i Georg Jensen Damasks kolleksjon. Vi har kunder som forteller at de har arvet duken fra deres oldemødre eller husker den fra måltider hos besteforeldrene. Det er en duk som knytter generasjonene sammen.»
Anne Hviid, eier av Georg Jensen Damask.
Duken Sct. Knuds Ørne er vevd i 100 % dobbelttvunnet, kjemmet bomull og kommer i fargen Light Grey.