Choose language

Historien om H.C Andersen-duken

De fleste kjenner til H.C. Andersens eventyr – magiske fortellinger som har det med å være like aktuelle både for voksne som for barn. Vi er stolte over å ha en H.C Andersen-duk i kolleksjonen vår. En duk som gjennom tidene har vært gjennom flere hender. Ofte spør kundene våre om historien bak et design, og akkurat denne duken har en fantastisk historie.

H.C. Andersen-duken

1920-tallet

Arbeidet ble startet i 1928 av Knud V. Engelhardt, som dessuten var mannen bak Georg Jensen Damask-logoen. Dessverre viste det seg at oppgaven ble vanskeligere enn både Engelhardt og Henrik Georg Jensen hadde forestilt seg. Tegningen av de forskjellige motivene tok flere år, og duken ble ikke ferdig. I 1929/30 opphørte samarbeidet mellom Henrik Georg Jensen og Knud V. Engelhardt, etter heftig brevveksling om produksjonen av møblene til familien Jensens private bolig.

1950-tallet

Inger M. Blegvad Klint arbeidet med designet i flere år, og ferdigstilte de klassiske motivene til H. C. ANDERSEN-DUKEN i 1951. Hun fant sin inspirasjon i eventyrene og på reiser, hvor hun blant annet ble inspirert av figurer og museer. Den første versjonen av H. C. ANDERSEN-damaskduk ble lansert i 1951. Det skjedde på en stor tekstilmesse i Fredericia, hvor Dronning Ingrid som første kunde kjøpte duken til 30 personer.

1990-tallet

Tidene endres og duken utgikk fra kolleksjonen i 1963. Originaltegningene ble rammet inn, og har deretter prydet veggene i Kolding. I 1990/91 da Georg Jensen Damask forberedte veveriets retrospektive utstillinger på hhv. Kunstmuseet Trapholt i Kolding og Kunstindustrimuseet i København, oppstod ideen om å relansere duken. Ny teknikk og et ønske om et uttrykk som passet nåtiden førte til at Bent Georg Jensen omarbeidet motivene til en annen helhet. Dessuten tegnet han et supplerende motiv, nemlig “Den Lille Havfrue”. Damaskduken ble relansert i 1995, og er i dag en klassiker i kolleksjonen.

Designet

Eventyrmotivene illustrerer “Svinedrengen”, “Keiserens nye klær”, “Kloss-Hans”, “Den stygge andungen”, “Prinsessen på erten” og “Den standhaftige tinnsoldat”. Dessuten vises den store hunden fra “Fyrtøyet”, den store keiseren fra “Hyrdinnen og skorsteinsfeieren” og motivene suppleres av gjengivelser av H. C. Andersens papirklipp Ole Lukkøye, Danserinnen, Slottet og det lille trollet med utstrakte armer, og til slutt Bent Georg Jensens motiv “Den lille havfrue”. Hele designet bindes sammen av en parade med tinnsoldater. En i rekken er “Den standhaftige tinnsoldat” med bare ett ben.
Psst… Svært mange benytter duken til familiens fødselsdager. Her kan du se hvordan den kan dekkes til barnefødselsdager.
Dersom du er interessert i duken finner du den her:

H.C. Andersen-duken i fargen Gardenia
Servietter i fargen Gardenia


Om Georg Jensen Damask

Gjennom generasjoner har Georg Jensen Damask designet og fremstilt damaskvevde kvalitetstekstiler til hjemmet. Fra den ydmyke starten på 1400-tallet til det Georg Jensen Damask man møter i dag, har håndverk, tradisjoner og design vært de bærende prinsippene i visjonen om å skape fornyelse med respekt for historien.

Tradisjonen med å samarbeide med Danmarks aller fremste arkitekter, designere og kunstnere sikrer en bred kolleksjon av damaskduker, løpere, dekkeservietter, sengetøy, frotté, kjøkkenhåndklær og annet tilbehør til hjemmet – selvsagt med utspring i den enkelte designers individuelle inspirasjon og stil.

I år 2000 ble vi utnevnt til Kongelig Hoffleverandør i Danmark. Utnevnelsen kom etter flere års samarbeid med det danske kongehuset, blant annet om en damaskduk som ble spesialdesignet til sølvbryllupet til Hennes Majestet Dronning Margrethe II av Danmark og Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik i 1992.