HVORFOR EN VINDUK?

Marie von Ahm, kvinnen bak ideen om vindukene.
Jeg heter Marie, og jeg ble født for drøyt 38 år siden like sør for Århus. Jeg ble forelsket i vinens verden allerede som 16-åring, og har siden viet meg til dens vakre og mangesidede univers. Sammen med noen av verdens dyktigste karttegnere og Georg Jensen Damask, har jeg utviklet en duk for vinentusisaster, men før jeg kommer mer inn på akkurat dét, vil jeg gjerne fortelle hva som driver meg.

Mange spør om hva som var så forlokkende ved vinens verden, og særlig i en så ung alder, da alle vennene mine foretrakk øl og sukkersøte drinker når de skulle feste. Svaret var den gang det samme som i dag: Vinens univers er helt unikt! Vin er en integrert del av kulturhistorien vår. Vin er landbruk, innovasjon, historie, tradisjoner, mote, økonomi, globalisering, kunst, håndverk... Vin er dypt forankret i vår europeiske identitet – og smaker i tillegg fantastisk! Særlig sammen med mat, som er en annen av mine store lidenskaper.

Reiste til drømmen

Jeg har jobbet med vin siden jeg var drøyt 20 år gammel, og blir aldri lei av det, tror jeg. Det finnes det like mange ulike måter å arbeide med vin på som vinens univers har ulike sider. Jeg flyttet til vakre Barcelona i 2006 , og her bruker jeg stadig en god del av den tiden hvor jeg ikke reiser. Jeg har i tillegg et hjem i Luxembourg, like ved mine elskede vinbønder i Mosel-dalen i Tyskland.

Jeg har arbeidet med vin på mange forskjellige måter. Rent teoretisk har jeg studert vin på Wine & Spirit Education Trust i London. Praktisk har jeg arbeidet med import, salg, markedsføring og til og med på markene til et spansk vinhus, hvor jeg fikk jord under neglene og druerester mellom tærne! Karrieren hadde virkelig begynt å skyte fart, og jeg hadde bygd opp et meget spennende nettverk på verdensplan. Derfor tok jeg sjansen på å bli selvstendig næringsdrivende i starten av 2009, og etterpå har jeg ikke sett meg tilbake! Jeg skriver om vin, blindtester vin, lager vin, selger vin, hjelper folk å investere i vin- og vingårder, jeg lager lojalitetsprogrammer, e-handelsløsninger, bygger et Champagne-merke, driver en privat vinklubb i Spania og sikkert en hel del andre ting!

Og så til duken

For noen år siden fikk jeg den sprø ideen å trykke noen av mine yndlingskart over mine favorittregioner på duker... Vi vin-nerder sitter jo og ser på kart, og til tegner – kelnernes store irritasjon – på duker og servietter for å illustrere forskjellen mellom de små avgrensede markene. Hvorfor ikke lage en duk hvor alt dette allerede er påtrykt? Og i god kvalitet! Jeg presenterte ideen til Georg Jensen Damask, som heldigvis ville være med – og resultatet ser du her. Bruk dukene som en lærerik utsmykking av middagsbordet, til smakinger, til middager, og til nerderier med vinvennene... De gir et fantastisk overblikk over de seks regionene som jeg inntil videre har funnet kart over.

Se alle seks vindukene vindukene