Journal Ellen NO

Intervju med Ellen Hillingsø
Lyset fyller meg
med håp og undring

For skuespiller Ellen Hillingsø bringer våren og lyset med seg en helt ny energi, og i år betyr de lysere tidene noe helt spesielt.
Hva er våren for deg?
Det viktigste av alt er lyset! Den måten lyset forandrer seg på, og den gleden som lyset bringer med seg. Det tenker jeg over hver eneste vår. Jeg tenker: klokken kan jo ikke være seks – det er jo helt lyst – jeg blir helt forvirret og glad. Det er så herlig – plutselig er det bare der.

Hva betyr det for deg at lyset kommer?
Med lyset spirer håpet, og man tenker annerledes på ting. Lyset er overveldende, og det fyller meg med håp. Jeg blir i bedre humør og lettere om hjertet. Det skjer noe godt med det sosiale liv – jeg går mer ut, og det blir fart i sakene på en annen måte enn om vinteren. I vintermånedene er jeg mer innadvendt og pakker meg litt inn, men når våren kommer får jeg helt naturlig mer energi til å være ute.

“Det er en slags livsfilosofi jeg har den
må bevare verdighet og følge
ritualene, selv om tidene er forskjellige.”

Betyr våren noe spesielt i år?
Våren er en velsignelse hvert eneste år! Når våren kommer, merker du at nå går det rett vei. Når det er sagt, så tror jeg at våren betyr noe spesielt for de fleste i år. Vi har hatt en tøff vinter alle sammen – det har ligget en kollektiv dyne over oss, og det har vært så mørkt. Men plutselig lysner det og man blir mer optimistisk.

Hva elsker du mest med våren?
Jeg fylles med håp – og forundring over at alt springer ut akkurat nå. Saftene stiger og hele den vitaliseringen som skjer, er utrolig herlig. Alle de mørke og tunge klærne vi har gått med gjennom vinteren – og så, på to sekunder tåler man nesten ikke å se dem! Det skjer ganske enkelt nesten en personlighetsforandring om våren, synes jeg.

Har du noen vårtradisjoner?
Jeg gjør noen helt klassiske ting hvert år: Terrassemøblene kommer ut i hagen, vi holder påskelunsjer, vi plukker snøklokker, vinduene skal pusses og vintergarderoben pakkes ned.

Hva håper du på akkurat nå?
«Å vente og håpe gjør mange til tåpe», pleier jeg å si. Denne våren har håpet imidlertid fått en annen betydning for meg. Jeg håper at vi kan komme oss ut og være sammen igjen – at vi kan møtes til en påskelunsj. Det er jo ikke helt urealistisk, tenker jeg. Det er vel egentlig et svært beskjedent håp, men håp er kanskje i virkeligheten best når de er litt beskjedne.


Hva betyr påsken for deg?
Påsken betyr mye for meg – det er noe spesielt over den høytiden. Påsken og julen er de to periodene i løpet av året hvor alt er stille. Det finnes ikke noe mer stille enn langfredag.

Hvilke påsketradisjoner har dere i din familie?
Jeg pynter alltid opp til påske med en vakker damaskduk, påskeegg, trollgrener i en vase, påskeliljer osv. – det elsker jeg rett og slett. Vi pleier å spille spill og drikke te utendørs uansett vær – enten med masse klær på og dyner rundt oss eller bare iført en T-skjorte. Vanligvis inviterer vi gjester til en stor påskelunsj i sommerhuset vårt, og barna finner påskeegg i hagen. Det er dessuten en helt fast tradisjon at vi maler påskeegg, for det er mannen min ekspert på.