Choose language
Kim Naver

Kim Naver


Karen-Margrethe (Kim) Naver (f. 1940) reiste etter studenteksamen i 1959 til Paris for å studere kunsthistorie ved École de Louvre. I 1962 kom hun i verkstedslære hos en av tidens mest fornemme vevere, Lis Ahlmann, som representerte den klassiske danske unika-tradisjonen innenfor tekstilfeltet. Her lærte hun det grunnleggende håndverket, og viste etter kort tid et talent som gikk langt ut over det hun hadde lært. Etter at hennes første barn, Morten, kom til verden i 1964, fikk hun muligheten til å ta sitt tredje læreår på vever og designers Vibeke Klints verksted. Herfra tok hun også sitt svennebrev i 1966, og samme år etablerte hun et eget verksted.

Siden 1963 har Kim Naver deltatt i alle betydelige utstillinger av dansk kunsthåndverk og tekstiler. Hun har hatt enkelte separatutstillinger, bl.a. i Kunstindustrimuseet i 1975, som også har anskaffet seg flere av hennes vevde tepper og stoffer.

Kim Naver er blant de tekstilkunstnerne som ivaretar den klassiske tradisjonen, som via hennes læremester kan føres tilbake til Kaare Klint og hans samarbeid med veveren Gerda Henning på 1920-tallet. Det innebærer en respekt for kvaliteten til materialene, og for utførelsens nøyaktighet. Med sans for variasjon og uttrykksmuligheter, i rene geometriske mønstre, som stammer direkte fra vevingens teknikker.

Kim Naver henter ofte sin inspirasjon på reiser og fra naturen. Fargespillet mellom bark og visne blader kan gi muligheten til å skape brytninger og fargesammensetninger. Disse omgjøres til enkle, stramme linjer og geometriske mønstre – som kjennetegner henne. Hun har utført flere store dekorasjoner. Blant hennes hovedverk må spesielt billedveven til Danmarks Nationalbank nevnes, hvor hun har løst den vanskelige oppgaven med å tilpasse seg og gjøre seg gjeldende i Arne Jacobsens monumentale hall. De fem store billedvevene med enkle vinkelmønstre er holdt i kalde og varme røde farger, som sammen med et forløp av gult skildrer en soloppgang.

Kim Naver har designet for Georg Jensen Damask siden 1970-tallet. Designene hennes spenner bredt. Fra stiliserende romantiske design, til mer geometriske linjer.


Om Georg Jensen Damask

Gjennom generasjoner har Georg Jensen Damask designet og fremstilt damaskvevde kvalitetstekstiler til hjemmet. Fra den ydmyke starten på 1400-tallet til det Georg Jensen Damask man møter i dag, har håndverk, tradisjoner og design vært de bærende prinsippene i visjonen om å skape fornyelse med respekt for historien.

Tradisjonen med å samarbeide med Danmarks aller fremste arkitekter, designere og kunstnere sikrer en bred kolleksjon av damaskduker, løpere, dekkeservietter, sengetøy, frotté, kjøkkenhåndklær og annet tilbehør til hjemmet – selvsagt med utspring i den enkelte designers individuelle inspirasjon og stil.

I år 2000 ble vi utnevnt til Kongelig Hoffleverandør i Danmark. Utnevnelsen kom etter flere års samarbeid med det danske kongehuset, blant annet om en damaskduk som ble spesialdesignet til sølvbryllupet til Hennes Majestet Dronning Margrethe II av Danmark og Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik i 1992.