_Alt_text

DESIGNERE

Bodil Bødtker-Næss

Vever og designer Bodil Bødtker-Næss (1942-1988) står som et markant navn i dansk tekstilkunst. Hun har tegnet noen av Georg Jensen Damasks mest ikoniske motiver og var en del av den indre kretsen av tekstilkunstnere rundt Georg Jensen Damasks veverier på 1970-tallet.

Bodil Bødtker-Næss er utdannet fra tekstillinjen ved Kunsthåndverkerskolen i København. Blant skolens lærere var det spesielt John Becker og Franka Rasmussen som hadde stor betydning for Bodil Bødtker-Næss. Hos Becker lærte hun teknisk perfeksjonisme, og gjennom Franka Rasmussen ble hun kjent med kunstnerisk eksperimentering. Hun har gjennom tiden løst mange store dekorasjons- og designoppgaver. Som lærer og inspirator hadde hun stor innflytelse på en hel generasjon unge vevere.

Bodil Bødtker-Næss stilte høye krav til vevehåndverket og det faglige eksperimentet, og hennes sterke sans for fibre og garn ble omsatt til naturinspirerte damaskmønstre og ornamenter, som hos Georg Jensen. Bodil Bødtker-Næss arbeidet ofte i store formater, med grove garn og komposisjoner som ofte ble bygget opp rundt enkle bladformer – holdt på plass av en nøye utviklet geometrisk mønster. I 1975 skapte hun mønsteret til Georg Jensen Damasks klassiske Juleduk – et diskret, men gjenkjennelig design som kunne vekke stemning og gjensynsglede når duken ble lagt på bordet. Fire år senere, i 1979, tegnet hun det like ikoniske påskemotivet med utgangpunkt i de klassiske påskesymbolene kylling og egg, som i designet forvandler seg til et stilisert mønster.
PRODUKTER DESIGNET AV

Bodil Bødtker-Næss