_Alt_text

Når tekstiler får nytt liv

Filleryen er på alle måter et spesielt produkt: Det minimerer avfall i tekstilproduksjonen vår og har samtidig en spennende historie bak seg som startet i fornemme svenske hjem.
Den vevde filleryen er fortsatt like aktuell i innredningen som den var på midten av 1800-tallet, da man begynte å veve dem.
Filleryens historie startet på slott og herregårder i Sverige, der teppene utgjorde en form for statussymboler. På den tiden var tekstil en svært kostbar vare, og det å legge tekstil på gulvet ble ansett som svært ekstravagant.
Filleryene ble vevd av gamle og slitte klær eller forklær, som ble klippet eller revet i strimler og deretter vevd sammen, og det var kvinnene som utførte vevearbeidet. Vevekunsten gikk i arv fra mor til datter, og det var ofte et familieprosjekt som også involverte husets barn når man skulle rive og rulle stoff til filleryeproduksjonen, som typisk pågikk om vinteren.

 

 

 

 

_Alt_text

RESTER FRA KIMONOER OG OPPVASKHÅNDKLÆR
I slutten av 1800-tallet hadde filleryene blitt svært utbredt – og fantes ikke lenger bare i pene hjem. Det var antagelig rundt denne tiden at man også begynte å veve filleryer i Danmark.
Hos Georg Jensen Damask ser vi fortsatt filleryen som et fantastisk produkt som harmonerer godt med at vi hele tiden jobber for å sikre et bærekraftig tekstilunivers. Vi jobber målrettet for å minimere avfall, og filleryen vår er vevd av rester fra produksjonen av blant annet oppvaskhåndklær, laken og kimonoer som blir revet opp og vevd sammen.
«Jeg er veldig glad for at vi kan gjenbruke de restene som uunngåelig kommer når man lager et produkt som mange er virkelig glade for. Det er viktig for oss å jobbe med upcycling», sier Christian Borch, som er Head of Product Creation hos Georg Jensen Damask.
Filleryen er tross sin historie, som går langt tilbake, et svært moderne produkt som passer vakkert inn både hjemme og på hytta og tilfører en lett og koselig atmosfære.
Ta en nærmere titt på filleryen, som er tilgjengelig i forskjellige farger og størrelser, her.

INSPIRATION

Shop the look