_Alt_text

Portrett

Bodil Bødtker-Næss

Vever og designer Bodil Bødtker-Næss (1942-1988) står som et markant navn i dansk tekstilkunst. Hun har tegnet noen av Georg Jensen Damasks mest ikoniske motiver og var en del av den indre kretsen av tekstilkunstnere rundt Georg Jensen Damasks veverier på 1970-tallet. Blant annet laget hun i 1975 mønsteret til Georg Jensen Damasks klassiske Juleduk og i 1979 motivet til Påskeduken.

 

Bodil Bødtker-Næss er utdannet fra tekstillinjen ved Kunsthåndverkerskolen i København og debuterte på Charlottenborgs Vårutstilling i 1964. Hun jobbet ofte i store formater og med komposisjoner bygget rundt enkle bladformer holdt på plass av en presis geometrisk linje og har gjennom tiden løst mange store dekorasjons- og designoppgaver. Som lærer og inspirator hadde hun stor innflytelse på en hel generasjon unge vevere.

 

_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text

Bodil Bødtker-Næss stilte høye krav til vevehåndverket og det faglige eksperimentet, og hennes sterke sans for fibre og garn ble omsatt til naturinspirerte damaskmønstre og ornamenter, som hos Georg Jensen Damask blant annet førte til det ikoniske designet av Juleduken.

 

Juledesignet er basert på et motiv av flettede julehjerter og stiliserte grankvister, som danner et samlet mønster i en enkel grafisk komposisjon. Et diskret, men gjenkjennelig design som fremkaller stemning og gjensynsglede når duken legges på bordet

 

Juledukens ikoniske julemotiv går i dag igjen i en større damaskvevd julekolleksjon, som i tillegg til den klassiske duken inneholder spisebrikker, bordløper, oppvaskhåndklær og juletreteppe.