TRÅDTETTHET

Er trådtetthet et uttrykk for kvalitet?

Thread count eller trådtetthet er et begrep som ofte ses i forbindelse med kvalitetsbestemmelse av tekstiler. Thread counts (TC) angir antallet av tråder pr. tomme (2,54 cm) av stoffet.

De siste årene har TC blitt en svært populær kvalitetsindikator, spesielt for sengetøy, men denne er ikke rettvisende, siden TC/trådtetthet ikke alene er avgjørende for sengetøyets kvalitet. Manglende internasjonale standarder vedrørende TC gjør at tekstiler med nøyaktig samme trådtetthet kan være merket veldig forskjellig – dette kan gjøre det vanskelig å gjennomskue produktets egentlige kvalitet. Hos Georg Jensen Damask har vi derfor valgt å stille opp følgende grunnleggende parametere som kriterier for kvalitet: fiberkvalitet, garnkvalitet, innfarging, veveteknikk, etterbehandling og trådtetthet.

1. Fiberkvalitet (egyptisk bomull, bomull og lin)

2. Garnkvalitet

3. Innfarging

4. Veveteknikk

5. Etterbehandling/mercerisering

6. Trådtetthet

1. Fiberkvalitet

Kvaliteten av plantefibre, som bomull, avhenger av fiberens lengde og finhet. Jo lengre fiber, jo sterkere og finere tråd. Egyptisk bomull gir den lengste bomullsfiberen. Fiberlengden på egyptisk bomull ligger mellom 30 og 50 mm. Georg Jensen Damask bruker egyptisk bomull til både duker, sengetøy og håndklær. Lin brukes også til både duker, kimonoer, oppvaskhåndklær og oppvaskkluter.

Lin er innbegrepet av en bærekraftig tekstilråvare med gode egenskaper: Det er slitesterkt, bakteriehemmende, varmeisolerende og har en kjølende effekt for kroppen om sommeren. På samme måte absorberes fuktigheten uten problemer. Faktisk har planten noen av de samme egenskapene som man kjenner fra ull.

2. Garnkvalitet

Våre tekstiler er alle vevet i det beste kvalitetsgarnet, som før vevingen farges for å oppnå den høyeste fargeektheten. Garn er en fellesbetegnelse for en streng av tekstilfibre. Trådkonstruksjonen viser om produktet består av enkle eller tvinnede tråder. Georg Jensen Damask bruker kun enkeltgarn til sengetøy, noe som bare er mulig fordi vi hovedsakelig bruker egyptisk bomull. En høy TC stammer fra tvinnet garn, som normalt gir et grovere produkt. Ta f.eks. lin – lin er et kvalitetsprodukt, men har en TC som er så lav som 50. Grunnen til dette er at de enkelte lintrådene er kraftigere enn bomullstråden. En høy TC kan derfor ikke alene være kvalitetsindikator.

3. Innfarging

Georg Jensen damask bruker først og fremst garnfarging, siden denne innfargingen sikrer høyest mulig farge- og vaskeekthet for boligtekstiler. Imidlertid må man være klar over at selv en lysekte farge vil falme ved lengre tids eksponering for sollys.

4. Veveteknikk

Damaskveveteknikken er karakterisert ved tette og fintrådede tekstiler. Veving er sammenfletting av to rettvinklede trådsystemer, der de langsgående trådene danner varpen, mens de tverrgående trådene danner veften. Man kan jobbe med skafte- og/eller jacquardveving, hvor skafteveving produserer enkle mønstre i ruter og striper, og jacquardveving muliggjør avanserte mønstre og design som vi kjenner det fra damaskdukene.

Bindinger er de sammenbindingspunktene som oppstår hver gang varp- og vefttråd passerer hverandre i et mønster: Det er tre grunnbindinger – lerretsbinding, kyperbinding og satengbinding.
Hos Georg Jensen Damask brukes alle tre bindingsmetoder – avhengig av sluttproduktet. De forskjellige bindingene bidrar på hver sin måte til å fremheve de optimale uttrykkene ved de forskjellige designene.

5. Etterbehandling/mercerisering

Det er mulig å tilføre bomullsgarn og bomullsstoff en rekke ekstra bruksegenskaper ved etterbehandling. Hos Georg Jensen Damask bruker vi mercerisering. Dette er en varig etterbehandlingsprosess av bomullsprodukter.

Behandlingen gir et glatt og glansfullt utseende, samtidig som fibrene styrkes og blir mer motstandsdyktige mot smuss.

6. Trådtetthet

Det er derfor ikke antallet tråder per tomme, men i stedet kvaliteten av bomullen og selve vevingen som er det sanne kvalitetsmerket.