Nyhet

Banquet

Når Christian 4. inviterte til middag på Rosenborg slott på 1620-tallet, krevde det en spesiell praktduk som kunne være samlingspunkt for det gode måltidet og den festlige stunden. Duken hadde motiv av elementer fra renessansemåltidet og ikke minst et innvevd Christian 4.-monogram. Nå lanserer Georg Jensen Damask en moderne tolkning av den historiske duken i fargene Pale Yellow og Soft Rose. Banquet-duken er fotografert på Rosenborg slott.

_Alt_text

Banquet

En moderne tolkning av Christian 4.s praktduk.

Når Christian 4. inviterte til middag på Rosenborg slott på 1620-tallet, krevde det en spesiell praktduk som kunne være samlingspunkt for det gode måltidet og den festlige stunden. Helt eksklusivt og i samarbeid med Kongernes Samling har Georg Jensen Damask fått lov til å arbeide med det kulturhistoriske mønsteret på duken og har med respekt for det opprinnelige skapt en moderne tolkning.
Banquet-duken er fotografert på Rosenborg slott._Alt_text

Inspirasjonskilden til Banquet-designet er en damaskduk fra Kongernes Samlings tekstilmagasin, opprinnelig vevd på Christian 4. Silkeværk i København. Motivet på den nye duken er bygget opp av elementer fra renessansemåltidet, akkurat som Christian 4.s originalduk. Kniver og gafler, fat med hummer, stør, karpe, fasan, konfekt, frukt og nøtter blander seg i et velordnet virvar. Bant motivene finner du dessuten skueretten påfugl og et innvevd Christian 4.-monogram som historisk referanse.

«Når design rommer en historie i dag, er det med på å gi oss en forankring og en forståelse av oss selv, det sosiale vi inngår i, den verden vi lever i og det riket som vi er en del av», forteller Jesper Munk Andersen, kurator ved Kongernes Samling.

_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt text

_Alt_text

Tanken er at det nye damaskdesignet skal skape en elegant og uhøytidelig stemning ved spesielle anledninger og det felles måltidet, akkurat som inspirasjonskilden. I tillegg til den elegante damaskvevde duken i fargene Pale Yellow og Soft Rose inneholder Banquet-serien stoffservietter med fint broderi av fisk, sitron, hummer og hasselnøtt, samt damaskvevde oppvaskhåndklær med renessansemotiv i fire farger.